15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBerceanu, reales preşedinte al PDL Dolj

Berceanu, reales preşedinte al PDL Dolj

Alegeri cu final aşteptat la PDL Dolj. Cei peste 500 de delegaţi l-au reales ieri pe senatorul Radu Berceanu în fruntea organizaţiei judeţene,  contracandidatul său, deputatul Gelu Vişan, obţinând doar un sfert din numărul total de voturi.

Alegerile de ieri au fost fără emoţii pentru Radu Berceanu, deşi atmosfera a fost una sobră, determinată de candidatura surprinzătoare a lui Gelu Vişan. Senatorul de Dolj îşi dorea mai mult să-i dea o lecţie lui Vişan, căruia îi retrăsese sprijinul politic şi pe care îl lăsase fără funcţia de secretar general acum mai bine de o lună. Cei doi s-au duelat elegant în discursurile ţinute în faţa votanţilor portocalii. Vişan s-a străduit să-i întoarcă pe delegaţi împotriva şefului lor de 20 de ani, a criticat activitatea organizaţiei şi a conducerii, dar a rămas doar cu vorbele. Primarii, consilierii şi toţi cei chemaţi să aleagă preşedintele organizaţiei au preferat să meargă tot pe mâna lui Radu Berceanu, mai ales că şedinţa a fost supervizată de prim-vicepreşedintele PDL, fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, prezent la Craiova pe toată durata votului. „Ce s-a întâmplat de am ajuns la situaţia de a nu avea performanţă politică la nivelul organizaţiei judeţene? Declicul a intervenit la alegerile pentru consiliul judeţean. Din acel moment, organizaţia a început să scadă. Noi pentru prima dată în istoria acestui judeţ am bătut PSD la alegerile pentru consiliul judeţean. Din păcate, pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean am pierdut la 20 şi ceva de mii de voturi în spatele candidatului PSD. Dar, într-o parte, avem 15 consilieri judeţeni şi vă rog să vă gândiţi repede dacă îi cunoaşteţi. De câte ori aţi văzut miniparlamentul din Dolj la dumneavoastră acasă?“, a spus Gelu Vişan în discursul său, înainte de votul delegaţilor. „PDL Dolj a fost una dintre cele mai puternice organizaţii din ţară mulţi ani, dar acum este undeva după locul 30. Nu candidez împotriva lui Radu Berceanu, ci pentru un proiect, acela de a câştiga Consiliul Judeţean Dolj la viitoarele alegeri locale. Ca preşedinte de organizaţie, dacă nu vom câştiga consiliul judeţean, îmi voi da demisia şi nu voi mai candida. Asta înseamnă asumarea răspunderii. PDL s-a îndepărtat de cetăţeni. Câţi consilieri judeţeni sau parlamentari aţi văzut stând de vorbă cu oamenii?“, l-a atacat voalat Vişan pe Berceanu. Deputatul de Dolj, singurul provenit din afara Craiovei, aşa cum s-a declarat, l-a lăudat pe Antonie Solomon în aplauzele sălii, căruia, a spus Vişan, i se datorează numărul de parlamentari pe care i-a dat PDL Dolj. „În afara Craiovei, din teritoriu avem un singur parlamentar, şi acela sunt eu. Lui Antonie Solomon i se datorează numărul de parlamentari din Craiova. Îi datorăm mult lui Antonie Solomon“, a spus Vişan.

Berceanu i-a convins cu mesajul de unitate

În discursul dinaintea votului în care a prezentat bilanţul activităţii, Radu Berceanu a recunoscut căderea organizaţiei PDL, dar i-a îndemnat pe membrii prezenţi să strângă rândurile. „PDL Dolj nu prea mai este pe primul loc. La nivel naţional este pe locul 10-12, dar cred că nici acolo nu mai suntem. Trebuie să ne revenim, să arătăm că PDL Dolj poate redeveni prima organizaţie politică în Dolj. Am de plătit o poliţă pentru alegerile de la consiliul judeţean din 2008. Vreau să câştigăm alegerile locale în totalitate. Vreau o conducere unită, care să se bată cu PSD, fără înţelegeri cu ei. Dacă ai Primăria Craiova, câştigi preşedinţia consiliului judeţean în proporţie de 99%. Nu vreau ca această organizaţie să intre în ceea ce alte organizaţii ale PDL sau ale altor partide au sau au avut, adică dispute permanente“, a spus Berceanu, care a dat ca exemplu o discuţie avută în campania pentru alegerile prezidenţiale cu Traian Băsescu, ce îşi arăta încrederea în capacitatea de organizare a PDL Dolj. Cuvintele lui Berceanu i-au convins pe delegaţi. 419 dintre cei 542 care şi-au exprimat votul valabil au mers pe mâna lui, iar 113 – pe cea a lui Vişan. După aflarea rezultatului, Berceanu le-a transmis pedeliştilor îndemnul la unitate şi le-a trasat sarcini precise. „Să le arătăm oamenilor efectele pozitive ale acestor ani de constrângeri. Pe 26 februarie vom face o şedinţă a Consiliului Judeţean de Coordonare pentru stabilirea în amănunt a detaliilor pentru alegerile locale“, a spus Berceanu. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu şi deputatul Constantin Dascălu au fost aleşi prim-vicepreşedinţi ai PDL Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII